Kennis

8-5-2023

Deurbeslag & inbraakpreventie

Afbeelding Deurbeslag & inbraakpreventie
Verreweg de meeste inbraken (ruim 70%) vinden plaats via de voor- of achterdeur. Vaak wordt gebruik gemaakt van de kerntrekmethode. Hierbij gebruikt de inbreker speciaal gereedschap om de cilinder uit het slot te trekken en gemakkelijk toegang te krijgen tot een huis. Inbrekers kiezen vaak bewust voor huizen met standaard sloten. Het installeren van goed hang- en sluitwerk, voorzien van kerntrekbeveiliging, is vaak voldoende om ervoor te zorgen dat ze aan jouw deur voorbij gaan!

 

Wat kun je zelf doen?

  • Let bij het aanschaffen van deurbeslag altijd op het SKG-keurmerk. Wanneer hang- en sluitwerk voldoende inbraakwerend is, krijgt het een aantal sterren toegekend. Hoe hoger het aantal sterren, hoe langer het een inbreker kost om binnen te komen. Bekijk onze blog SKG in de praktijk voor meer informatie over het SKG-keurmerk.

Lees onze blog SKG in de praktijk

 

  • Goede deurbeveiliging bestaat uit een combinatie van slot, cilinder en deurbeslag, maar denk ook aan hoe je omgaat met (extra) sleutels.n is.
  • Zorg ervoor dat voor- en achterdeuren zijn voorzien van een insteekslot met minimaal SKG** (2 sterren). Een meerpuntssluiting is een overweging waard. Dit heeft als voordeel dat de deur op meerdere punten wordt vergrendeld en dus lastiger te forceren is.

Bekijk het buitendeur beslag

 

  • Denk naast het slot zelf ook aan de sluitkom. Een zware sluitkom biedt bescherming tegen breekijzers.

Bekijk de sluitplaten en kommen

 

  • Hoewel cilinders met SKG** het meest gangbaar zijn, zijn deze niet bestand tegen kerntrekken. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) adviseert om cilinders met beveiligingsklasse SKG*** te plaatsen. Deze zijn naast kerntrekken ook bestand tegen inbraakmethodes als lockpicking en de klopsleutelmethode.

Bekijk de veiligheidscilinders SKG*** O7

 

  • Combineer de cilinder met veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging. Dit bestaat uit een buiten- en een binnenschild waarbij de cilinder helemaal door metaal wordt omsloten. Hierdoor kan de inbreker de cilinder niet uit het beslag trekken. Kies voor deurbeslag wat voldoet aan SKG** of SKG***.

Bekijk het buitendeurbeslag

 

  • Een voordeur draait meestal naar binnen. Echter is een achterdeur veelal een naar buiten draaiende deur. Deze zijn voor inbrekers makkelijker te forceren en dienen dus extra beveiligd te worden met dievenklauwen. Voor bestaande ramen kun je deze eventueel los aanschaffen en in het kozijn bevestigen. Wanneer je nieuwe scharnieren plaatst, is het verstandiger om te kiezen voor veiligheidsscharnieren met SKG-keurmerk. Deze zijn voorzien van een opgelaste dievenklauw.

Bekijk de diverse veiligheidsscharnieren

 

  • Ook de sleutels verdienen aandacht. Sleutels kunnen bij een slotenmaker makkelijk worden nagemaakt. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor cilinders met een gecertificeerd sleutelsysteem. Hierbij kun je alleen een sleutel laten namaken of nabestellen als je in bezit bent van een bewijs. Wanneer je een nieuwe woning betrekt is het advies om preventief de cilinders (en daarmee de sleutels) te vervangen, omdat je niet zeker weet hoeveel sleutels er in omloop zijn. In het Oxloc assortiment vind je gecertificeerde sleutels O8 en O9 SKG***. Neem voor meer informatie contact op met één van onze dealers.

 

Wil jij je deuren maximaal beveiligen? Kies dan voor de combinatie van een meerpuntssluiting SKG***, beslag met kerntrekbeveiliging en SKG*** cilinders met gecertificeerd sleutelsysteem. Zorg dat naar buiten draaiende deuren zijn voorzien van dievenklauwen.

 

Heb je verder nog vragen over onze hang- en sluitwerk, neem dan contact op met een van onzeverkooppunten /dealers»bij jou in de buurt.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips over het werken met Oxloc producten en de laatste productintroducties? Meld je dan hieronder aan voor onze Oxloc nieuwsbrief!